7 januari 2016

Bezoek aan L. V. Ledeboer

13 februarij 1869
Heden heb (ik) een genotvolle dag gehad door het bezoeken der schilderij verzameling van den Heer L V Ledeboer, genoten met volle teugen.
— Dat waren prachtige stukken. — Een overvloed van Schelfhout, Van Schendel, Koekkoek en Verboekhoven van de fijnste soort, vereenigd in een huis waar alles smaakvol harmonieerde.
De grootste zaal prijkte met een ? en ... zooals ze maar weinig heb onder de oogen gekregen & dan die Louis Meyer en Roelofs, om niet van te scheiden.
— Naar zulk een oord zou ik wel iedere week een pelgrimstogt willen maken. — Van Os een paar prachtige bloemstukken & van Strij ....... juweelen van ’t echte soort.

— Buiten dezen heeft L nog een plaatverzameling in prachtbanden, kasten vol, als een proefje liet hij een band zien van een werk van ca 28 deelen te Londen gebonden, waarvan iederen band ƒ100 hem gekost had en den inhoud met regt zulk een band waardig.
— Jammer dat hij reeds zoo ver op jaren is, zoodat zijne collectie misschien wel even als die van De Kat aan den meestbiedende zal worden toegewezen.

            Ik ben door Kremer bij hem geïntroduceerd, die met Mei a.s. als zendeling naar Java vertrekt. — ’t Zendelingen-genootschap schijnt een goed jaar te hebben gehad.
— ’t Zag er vroeger treurig mee uit.

1 opmerking:

  1. Lambertus Vincentius Ledeboer (1796-1891) woonde net als Hendrik Houwens aan de Nieuwehaven, maar dan op nummer 12-350. Later werd dat 131, na hernummering.

    BeantwoordenVerwijderen